Welkom bij verloskundigen Geldrop-Mierlo-Brandevoort!»Kraambed»Borstvoeding of flesvoeding

Borstvoeding of flesvoeding

Het geven van borst of flesvoeding is een keuze die je zelf moet maken. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding voor de gezondheid van moeder en kind de beste voeding is.

Er zijn ook situaties waarin het beter is om voor flesvoeding te kiezen, bijvoorbeeld door bepaald medicijngebruik.



Borstvoeding 

De eerste voeding (colostrum) voorziet de darmwand van een beschermend laagje en bevordert een gunstige darmflora. Het levert meer beschermende eiwitten en vitamine A dan rijpe moedermelk. Door de lichte laxerende werking van de colostrum wordt de meconium (eerste ontlasting van de baby) snel geloosd. Hierdoor neemt de kans op geelzien af. Ook tijdens de voeding verandert de samenstelling van moedermelk, hoe leger de borst hoe vetter de melk.

Moedermelk bevat antistoffen en heeft de beste samenstelling, beschermt net als colostrum tegen infectieziekten, zoals maagdarminfecties, aandoeningen van de luchtwegen en urinewegen en middenoorontstekingen. De concentratie antistoffen is het hoogst in colostrum. De baby krijgt via de placenta (moederkoek) antistoffen mee, deze zullen geleidelijk aan afnemen. Moedermelk biedt een veilige overbrugging in een kwetsbare periode.

Voordelen:

  • In het algemeen geldt hoe langer de baby borstvoeding krijgt, des te beter voor de gezondheid. 
  • Borstvoeding brengt nauwelijks kosten met zich mee.
  • Borstvoeding is altijd op voorraad, vers en gemakkelijk.
  • Een kindje met aanleg voor allergieën zal minder snel klachten krijgen als het de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgt. De allergische verschijnselen zullen ook minder heftig zijn.
  • Insulineafhankelijke diabetes mellitus (suikerziekte) en chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn komen minder vaak voor.
  • IJzer uit moedermelk wordt goed opgenomen (49%) door een speciaal eiwit in de voeding. De opname van ijzer uit flesvoeding is slechts 4 tot 10%.
  • De hersenontwikkeling verloopt bij borst gevoede kinderen optimaal.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat het gezichtsvermogen beter is bij te vroeg geboren baby’s en dat ze beter scoorde op ontwikkelingstest dan kinderen die in deze periode flesvoeding kregen.
  • De moeder komt op natuurlijke wijze weer terug op haar oude gewicht. Tijdens de zwangerschap is er 2 tot 4 kg vetreserve opgebouwd voor de voeding. Deze wordt tijdens de borstvoedingsperiode aangesproken. Je hoeft dan ook maar weinig extra te eten tijdens de borstvoedingsperiode. Voor de borstvoeding zijn ongeveer 700 calorieën per dag extra nodig, 200 daarvan worden uit de opgebouwde vetreserve gehaald. Tijdens de borstvoedingsperiode is het nodig om ongeveer 2500 calorieën per dag binnen te krijgen.



Flesvoeding 

Kunstmatige zuigelingenvoeding is een zorgvuldige nabootsing van moedermelk. De wetenschap en industrie stellen de kunstvoeding steeds bij. Wat nu beschouwd wordt als de beste flesvoeding, zal over een paar jaar weer veranderd worden. Dat komt omdat in het onderzoek naar de samenstelling en de effecten van moedermelk nog steeds nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Sommige stoffen hebben een grote invloed op de ontwikkeling en gezondheid van de baby. Zo weten ze nog lang niet alles over de bijzondere vetzure in moedermelk, die de hersenontwikkeling en het zien bevorderen.