Echo'sVitaliteitsecho

Deze echo zal rond de 7 weken zwangerschap worden aangeboden. Tijdens deze echo wordt gekeken of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het een eenling- of meerlingzwangerschap is. Door middel van een meting zullen we kijken of de zwangerschapsduur ongeveer overeenkomt met de berekening op basis van de menstruele cyclus. Om een betrouwbare meting te kunnen doen, is het noodzakelijk om de echo onder de 10 weken zwangerschap inwendig te doen. 


Nekplooimeting

Voor deze screeningsecho zie prenatale screening.


Termijnecho

Deze echo zal plaats vinden tussen de 10+0 en 12+6 weken zwangerschap. Tijdens deze echo wordt gekeken of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling-of meerlingzwangerschap is, of de aanleg van de armpjes en beentjes al zichtbaar is, of er al maagvulling aanwezig is en wordt de uitgerekende datum vastgesteld op basis van de meting. Een volle blaas tijdens deze echo zorgt ervoor dat de baarmoeder omhoog komt waardoor het kindje beter te zien is, drink daarom van te voren een glas water.


Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

Voor deze screeningsecho zie prenatale screeningGroeiecho

Tijdens de zwangerschap kan er een indicatie zijn om de groei van het kindje extra in de gaten te houden door middel van een groeiecho. De verloskundige zal dit aangeven tijdens de controles.


Liggingsecho

Rond de 35 weken wordt er een liggingsecho gemaakt om te kijken of het kindje met het hoofdje naar beneden ligt, wat de locatie van de placenta is en naar de hoeveelheid vruchtwater.