Welkom bij verloskundigen Geldrop-Mierlo-Brandevoort!»Bevalling»Verschillende houdingen tijdens de bevalling

Verschillende houdingen tijdens de bevalling



Liggend op de rug

Bij deze houding lig je op je rug opgetrokken benen. Deze houding wordt vaak toegepast tijdens het persen. Wanneer je vermoeid bent kan dit een prettige houding zijn, omdat je tussen de weeën door even je ogen dicht kunt doen en kunt ontspannen. Een voordeel van deze houding is dat je bekken iets ruimer wordt waardoor het kindje er gemakkelijker door kan. 


Liggend op de zij

Wanneer je op je zij ligt tijdens het puffen kan het fijn zijn om zo te blijven liggen tijdens het persen. In het begin hoef je nog niet meteen je been op te trekken, maar wanneer het hoofdje dieper komt in het bekken is dit wel belangrijk. Op dit moment trek je je bovenste been op. Wanneer het zelf niet goed lukt om het been vast te houden, kan iemand anders dit voor je doen. Een andere manier is om je been te laten rusten op iemand die op de bedrand zit. Je bekken wordt door het optrekken van je been ruimer, waardoor het hoofdje gemakkelijker geboren kan worden. 


Halfzittend op bed

Bij deze houding heb je een aantal kussens in je rug waardoor je half rechtop zit. Je kunt in de weeënpauze rustig achteruit leunen tegen de kussens en even ontspannen. Het is mogelijk om met een spiegeltje mee te kijken.


Op handen en knieën

Bij deze houding wordt het kind achter de moeder geboren. Het kindje wordt dan tussen de benen door naar voren geschoven, zodat je het kunt oppakken. In plaats van naar voren aanpakken kun je ook omdraaien.


Op de hurken

Hurken is voor iedereen een natuurlijke houding. Het is een houding die men aanneemt als er bij hoge nood geen wc aanwezig is. Doordat in deze houding de druk op de bekkenbodem iets vergroot is, wordt de persdrang versterkt en voel je goed in welke richting je moet persen. Het is wel belangrijk om tijdens het hurken een steuntje te zoeken, om stabiel te zitten. Dat kan door te leunen op de knieën van iemand die achter je zit op een stoel of bank. 


Op de baarkruk

Baarkrukken stammen uit de oudheid. Uit oude leerboeken voor vroedvrouwen is bekend dat er allerlei ontwerpen bestonden van stoelen en krukjes met een gat erin, die het de barende vrouw gemakkelijker moesten maken. De geboortestoel of -kruk hoorde dan ook onlosmakelijk bij de standaarduitrusting van vroedvrouwen. De Koninklijke geboortestoelen waren fraai uitgesneden en versierd met juwelen. In de huidige tijd heeft de baarkruk opnieuw zijn intreden gedaan en heeft dan ook een nieuw modern uiterlijk gekregen. Wij hebben altijd een baarkruk bij voor tijdens de bevalling. Hoewel een baarkruk handig is, is het zeker niet noodzakelijk om per se tijdens de uitdrijving te gebruiken. Door een baarkruk bestaat eerder de neiging om de hele bevalling in dezelfde houding te persen. Terwijl het logisch is om juist ook af te wisselen. 


In bad

Wanneer je in bad wil bevallen is het vanaf ongeveer 4-5cm ontsluitinghet ideale momentom in bad te gaan. Blijf nooit langer dan twee uur achter elkaar in bad zitten.Als je langer dan twee uur achter elkaar in bad zit, heb je een grotere kans dat de ween juist afnemen. Dit heeft te maken met een natuurlijke daling van de bloeddruk en het effect daarvan op de productie van oxytocine (het bevallingshormoon).

Bij een bevalling in bad moet de verloskundige zich soms in allerlei bochten wringen om onder water inwendig onderzoek te doen of om naar de harttonen te kunnen luisteren. Ook moet ze als het hoofdje geboren wordt met de hand controleren of de navelstreng niet om het nekje zit en of de schoudertjes vanzelf geboren kunnen worden. Wanneer de vrouw in een groot bad bevalt moet de verloskundige soms zelf ook in het bad hangen om het kindje aan te kunnen pakken. Kortom, het wordt niet zelden een geweldig waterballet!


Staand

Staand is in veel culturen een hele gangbare houding om te persen. Een staande bevalling komt voor als de bevalling zo snel verloopt dat de vrouw wordt overvallen door persdrang. Vooral in het begin als het hoofdje nog wat dieper in het bekken moet indalen, kan het prettig zijn om staand te persen. Het laatste stukje van de uitdrijving kan je door je knieën zakken om zo het kindje geboren te laten worden. 


Op de skippybal

De laatste jaren is dit erg populair geworden als steuntje tijdens het baren. Deze alternatieve baarkruk is voor weinig geld te koop in de speelgoedwinkel. Let er op dat je de skippybal niet te hard op pompt, anders biedt hij te weinig steun. De bal heeft als voordeel dat houdingen gemakkelijk aangepast kunnen worden. 


Bekijk ook de folder: Jouw bevalling: welke houding past bij jou?